14 Temmuz 2014 Pazartesi

"Üçlü İttifak-Maxime Chattam" Kitap Yorumu/İncelemesi | DEX Şöleni



Kitap Adı: Üçlü İttifak
Özgün Adı: L'Allince des Trois
Seri Adı:  Başka Bir Dünya (Autre Monde) #1
Kitap Yazarı: Maxime Chattam
Çevirmen Adı: Birnur Arıerçetin Gökçe, Tankut Gökçe
Sayfa Sayısı: 367
Yayınevi: Dex Yayınları


Arka Kapak

Büyük Fırtına'nın gelişiyle bütün Mmanhattan
karanlığa gömülmüştü, her yerde kaos vardı.

Garip bir akım kendine kurban ararcasına
binaların arasında dolaşıyor ve ardında bir
duman bırakıyordu.

Matt ve Tobias uyandıklarında şehir artık 
eskisinden çok farklıydı, aileleri de.

Yaşadıkları korkuyu üzerinden hemen 
atmalı ve harekete geçmeliydiler. Çünkü neler
olacağını öğrenmeli ve...

Başka bir dünya da hayatta kalmayı 
başarmalıydılar.

Tüm dünyada büyük bir okuyucu kitlesine sahip 
usta yazar Maxime Chattam yepyeni bir seriyle
yine korkutuyor.




Benim Yorumum

     Kitaba diğer aldıklarımdan çok önce başlama sebebim tartışmasız ön sözdü.

      Yeryüzünde öyle yerler vardır ki bildiğimiz dünyadan çok daha farklıdır. Buralarda her şey mümkündür. Aklımızın alamayacağı şeyler bile. 
      Tıpkı bir hikayeyi başlatan yer gibi kitaplar ya da tuhaf biblolarla dolu bir dükkanda, kimsenin kendini tehlikeye atmaya cesaret edemeyeceği daracık sokaklar, hatta kimi kez ormanda çalılıklar arasında bir yer. Bakmayı bilmek yeterli. Ve büyünün gerçekleşmesine izin vermek.
       Çünkü bu kitap bir büyü kitabıdır.
       Fakat dikkatli olun, eğer sayfayı çevirmeye karar verirseniz, size sihirli bir değnek gerekecek:hayal gücünüz. İnsanların yetişkin olduğunda kaybettikleri önemli bir yetenek. Hala ona sahip misiniz?
       O zaman, gelin birlikte bu yeni dünyanın kapısını aralayalım.
                                                                                                           Maxime Chattam, Edgecombe,2 Mayıs 2007

   
    Üçlü İtttifak benim için "Eline almak istemediğin ama alınca da bırakamadığın" kitaplar sınıfında. Ki zaten elden bir saniye bile düşürülmeden okunacak bir kitap ancak araya günlük hayat sorunları girdiğinde doğal olarak okuyamama problemiyle karşı karşıya kalınıyor ve okuma süresi uzadıkça ele alınası gelmiyor. Ama -benim 5 günde bitirmeme karşın- çok çok çok çok güzel bir kitaptı. Yazar ne anlatıyorsa o sırada siz de onu yaşıyordunuz. Kesinlikle 5 güne bırakılacak bir kitap değil.

    Kitap ikinci kısma kadar Matt ev Tobias'ın güneye doğru güvenli yer arayışında yaşadıklarını anlatıyor. Uzun bacaklılardan, mutasyona uğramış hayvanlar ve insanlardan kaçışları her ne kadar gerilim oluştursa da benimde korkuya dair en ufak izlenim yoktu. Ama kitapta hep heyecan dorukta ufak da olsa bir gerilim var. Devamlı bir şeyler keşfetme, yanlışlıkları düzeltme, hayatta kalma mücadelesi içindeler. 

   Yaşam mücadelesi içindeyken yaşadıklarını gerçekten çok iyi betimlemiş Maxime. Mat Herhangi bir yaşam formuna zarar verdiğindiğinde yaşadığı suçluluk duygusunu, üstünden atamadığı şok durumunu, vücudunun verdiği tepkileri oldukça gerçekçi anlatmış ve kitabın konusu gereğince zaten gerçekçi olan kitap daha da gerçekçi hale gelmiş.

   Sanki hala Gluton'un bedenine saplanan kılıcın titreşimini hissediyorum. (sf.191)

  Ayrıca kitapta anlatılan kişilerin 14 yaşında birer ergen olduğuna inanmak çok zor. 9-18 yaş aralığındakilerin böylesine bir hayatta kalma mücadelesi vermesi günümüzde imkansızdır bence.

     Biraz da kitaptaki karakterleri ve kavramları inceleyelim.
     Mini spoilder niteliğindedir.

     Matt: 14 yaşında. Kitapta ailesi boşanan klasik sorunları olan bir genç olarak gösteriliyor ama kim bilebilir ki bu kadar olgun ve zeki olacağını? :DD Ayrıca Yüzüklerin Efendisi hayranı. -Ki bu hayranlığı da hatta kalmasına gerçekten yardımcı oluyor. Üçlü İttfiak üyesi.

    Tobias: Matt'in en yakın arkadaşı. Ancak siyahi olduğu için dışlanırım endişesi taşıyor -sadece kitabın başında gösterilen bir özellik kitabın devamında utangaç çocuk falan filan yok. Yaşıtlarına göre fazlasıyla zeki ve hiperaktif. Üçlü İttfiak üyesi.

    Ambre:  Kendisi Üçlü İttifak'ın son üyesi.  Zeki ve gözlemci. Dünya da ve Pan'lar adasında yaşanan bir çok olayı kendi kendine gözlemleyip çıkarımlar yaparak adayı bilgilendiriyor.

    Rauperoden: Ne olduğu ve amacının ne olduğu bilinmeyen sadece Matt'i istediğini bildiğimiz karakter. Kitapta sadece gölge olarak bahsediliyor ama kitabın sonundaki sözlerden onun sadece bir yansıma olduğu izlemine kapıldım.
    Ses Franklin'i ürpertiyordu, çok uzakten geliyordu, bu şeyin kendisi gerçekten burada, tuhaf örtünün içinde değildi ama çok uzaktaydı... Bir başka dünyada, diye düşündü Franklin.     
     Bence her ne kadar bu kitapta ikinci planda kalmış olsa da, ikinci kitabın tamamı Rauperoden'in üzerine kurulu olacak.

    Kunikoslar: Görünüşü insan halinde kalan ama Pan'lardan fazlasıyla nefret eden ve fazla saldırgan olan yetişkinler. 
  
    Panlar: 0-18 yaş aralığında hatta kalan tüm gençlere verilen ad. Ancak Carmichael adasında 9-18 yaş aralığında genç var zaten 9 yaşın altındakilerin de kendi kendine hatta kalması çok zor ve zayıf bir ihtimal. Pan sitesi adını verdikleri -Peter Pan'dan geliyor. Kitapta ki en saçma sapan olay bu bence ama yine de söyleyince kulağa çok havalı geliyor. Pan sitesi. Biz Panlarız. Pan. Paan. Pann.-  topluluklar oluşturup yaşamlarını devam ettirme çabası içindeler. 

    Glutonlar:  Tamamen mutasyona uğramış canlılar. Yetişkin insanlar, hayvanlar ve hatta bitkiler. Tamamı saldırgan.                           

   Mini spoilder niteliği taşıyan karakter analizi bitmiştir. :D

    Son olarak kitabın kapağına da değinmek istiyorum. Kitabın kapağı gerçekten çok güzel. Ben bir gerilim/macera romanıyım diye bağırıyor adeta. :DD Bunun için DEX'e bol bol teşekkür :D 






2 yorum:

  1. okuduğun kitapların çoğunu bu yaz okumak için listeme aldım , hatta kitaplığımın okunacaklar kısmına da aldım çünkü oğlum okudu ve bu yaz takas yaparak okuyoruz kitapları, bu da onlardan biri ama daha var sırası:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke bende ailemle böyle kitap okuyabilsem. Maalesef onlar biraz uzaklar kitaplardan. İyi okumalar :D

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...